Wat is hijama

Hijama ook wel cupping genoemd( الحجامة) is afgeleid van het woord ‘Hajm’ wat ‘zuigen’ betekent.

Cupping is een methode waarbij een glazen of plastic cup op bepaalde punten op de huid geplaatst wordt en vacuum getrokken. Hierdoor worden meridianen ontdaan van stagnaties en w ordt lokaal een sterke doorbloeding bereikt.
Deze (vergeten) therapie werd al gebruikt door de oude Egyptenaren, Grieken en het verre Oosten….

Tijdens een Hijama-behandeling worden er dode bloedcellen en toxines verwijdert uit het cardiovasculaire systeem. Op deze wijze hef je blokkades op in het lichaam die de klachten veroorzaken. Een Hijama-behandeling bevordert bloedsomloop in het gehele lichaam, maar vooral naar de behandelde plekken. De aanvoer van vers bloed, brengt de genezing met zich mee.

Het is natuurlijk beter om Hijama preventief te doen. Maar mocht er al schade zijn dan heeft onze profeet صلى الله عليه وسلم aangegeven dat deze therapie (met de wil van Allah, en Hij is de werkelijke Genezer) een genezing is voor allerlei kwalen. Hijama heeft in sha Allah een genezende werking voor vele klachten.

Ibn ‘Abbaas heeft overgeleverd dat de Profeet صلى الله عليه وسلم zei: “Genezing zit in 3 zaken; in de insnijding (snee) van degene die Hijama verricht, in het drinken van honing en in het brandmerken met vuur, maar ik verbied mijn Ummah het brandmerken.”
(Al Boekhaarie 5356)

Op gezag van Abu Hurairah is overgeleverd dat de boodschapper صلى الله عليه وسلم zei:
“Als je Hijama ondergaat op de 17de, 19de of de 21ste dag (van de islamitische kalender) dan zal het een genezing zijn voor iedere ziekte.” (Saheeh Sunan Abu Dawud (3861).