Honing

Het vloeibare goud…..

Voor de één een medicijn voor een ander zoetstof.

Honing behoort tot de gunsten van deze wereld, behalve dat het lekker is en op een onvoorstelbare manier wordt geproduceerd door de bijen, behoort het ook tot de beste medicijnen die de mens ooit heeft gekend.

Het wordt helaas in onze tijd niet veel gebruikt, en velen denken zelfs bij honing alleen maar aan een zoet beleg, dit in tegenstelling tot onze voorouders die zeer goed op de hoogte waren over de geneeskundige werking van honing op het gehele lichaam.

Wat is nou precies honing?

Honing wordt door bijen geproduceerd met behulp van nectar. De nectar wordt door de (werk)bij uit bloemen en planten gehaald en in de honingmaag opgeslagen. Een deel van de honing is voor eigen consumptie. De rest wordt uitgebraakt en door jonge werkbijen van enzymen voorzien.

De enzymen scheiden de van nature aanwezige sacharose in vruchtensuiker(fructose) en druivensuiker(glucose) uit. Dit maakt dat de honing voor ons makkelijk verteerbaar is. Door de bewerkingswijze van de bijen verandert de nectar na een paar dagen in honing. In de bijenkast wordt de honing door de bijen in de cellen van de honingraat gestopt. De bijen verzegelen de raat vervolgens met een waslaagje, dat voor een natuurlijke manier van bewaren zorgt.

Globaal zitten er in honing de volgende enkelvoudige suikers zoals: 38,19% vruchtensuiker (fructose), 31,28% druivensuiker (glucose), 1,31% bietsuiker, 7,31% maltose en andere tweevoudige suikers, 1,5% meervoudige suikers. Ook zitten er andere stoffen in zoals mineralen, aminozuren, kopercalcium, fosforzuur, kiezelzuur en vele andere sporenelementen.

 

Verschillende soorten, smaken en kleuren

Het is afhankelijk op welke bloemen en/of planten de bijen vliegen. Dit bepaalt de smaak en de kleur van de honing.

Velen van ons hebben wel een voorkeur voor een bepaalde smaak.

De voordelen van honing (en dat zijn er nogal wat)

Naast het feit dat honing goede stoffen als sporenelementen, enzymen, mineralen, vitaminen en aminozuren bevat, biedt het ook de volgende gezondheidsvoordelen:

 1. Vermindert roos en een jeukende hoofdhuid
 2. Werkt als hoestmiddel en verlicht keelinfecties (waardoor je ook nog eens beter slaapt)
 3. Werkt als energieboost voor sporters (voor en na het sporten, voornamelijk bij duursporten)
 4. Kalmeert de zenuwen
 5. Helpt bij ontstekingen in maag en darmen
 6. Vermindert diarree
 7. Voorkomt de groei van bacteriën en schimmels
 8. Werkt stimulerend op het zenuwstelsel en de bloedsomloop
 9. Werkt als hartversterker, doordat de doorstroming van de hartspieren verbetert
 10. Verbetert de weerstand, waardoor het een versterkend middel is voor zwangere en zogende vrouwen, kinderen, ouderen en zieken
 11. Verlicht hooikoorts en seizoensgebonden allergieën (gebruik lokale, ruwe honing)
 12. Kan gebruikt worden als cosmetisch product in de vorm van een gezichtsmasker, haarspoeling en als vochtinbrenger voor de huid
 13. Bij osteoporose: het verbetert de opname van calcium.
 14. Bij infecties of ontstekingen: een van de inhoudsstoffen van honing is waterstofperoxide dat als een natuurlijk antibioticum functioneert.
 15. Bij besmetting met de helicobacter pylori (die vaak verantwoordelijk is voor maagzweren).
 16. Bij eerste- en tweedegraads brandwonden: ook hier speelt de antibiotische werking een grote rol, maar ook de goede wondgenezing met minder littekenvorming.
 17. Bij kankerbehandelingen: suikers en kanker gaan eigenlijk niet samen. Toch lijkt er voor ‘echte’ honing wel een plekje te zijn, vanwege zijn enorme rijkdom aan nutriënten die op zowel darmen, ontstekingen, immuunsysteem, antioxidantniveau en energie aangrijpen.
 18. Bij diabetes type 1: omdat honing een effect heeft op de bloedsuikerspiegel (alvleesklier) en de lever (die bij een overmaat fructose omzet in vet) is honing niet echt bevorderlijk voor een diabeet: alvleesklier en lever zijn bij hen immers al overbelast. Onze lever speelt, net als de alvleesklier, een grote rol in de controle van bloedsuikers en te veel fructose ondermijnt de leverfuncties. Toch is er voor honing een uitzondering bij diabetes type 1. Het lijkt de beschadiging van de cellen waar insuline gemaakt wordt te kunnen herstellen, waardoor er toch weer insuline wordt aangemaakt en mogelijk minder insuline nodig is.

 

Naast dat het dit allemaal tot nut is, heeft het geen bijwerkingen en kan het slechts minimaal schaden. Het kan bijwerkingen hebben voor iemand die aan geelzucht lijdt, maar dit kan vermeden worden door er azijn bij te voegen of iets dergelijks, en dan zal het zeer nuttig voor hem worden.
Het is een soort voeding, een soort medicijn, een soort drank, een soort zoetigheid, een soort van room.Er is niks dat voor ons is gemaakt met een soortgelijk doel dat beter is dan dit, of er zelfs maar in de buurt komt.
De mensen van vroeger vertrouwden erop, en in de meeste boeken van vroeger is er nooit gesproken over suiker(omdat ze honing gebruikten) en het was onbekend voor hen, want het(suiker) is iets wat heel nieuw is.

Honing is onbeperkt houdbaar, het bederft niet. Onlangs hebben ze in een tombe van de farao’s een pot met honing gevonden. En deze was nog steeds te eten.

Zoek je voor suiker een zoetstof die alleen maar voordelig is voor je lichaam, dan kan je beter kiezen voor honing in plaats van suiker.

!Nieuw !

Nu ook bij Hijama Cupping Therapie Noord te koop.

Diverse soorten en smaken. Voor de prijzen en meer info kan er contact worden opgenomen.

http://www.hijamacuppingtherapienoord.nl/contact/