Oorkaarstherapie

Oorkaarstherapie is afkomstig uit de Sjamaanse traditie, waarvan de oorsprong is teruggevonden bij natuurvolken in Azië en Noord- en Midden-Amerika. Via de Hopi’s (een Pueblo indianenstam) is het gebruik en de kennis van oorkaarsen naar Europa gekomen.

Wat zijn de oorkaarsen?

Oorkaarsen bestaan uit 100% natuurlijke grondstoffen en worden gemaakt volgens een origineel, oud, indiaans recept. De kaarsen worden nog steeds met de hand gemaakt.

Voor het bereiden van de oorkaars wordt natuurzuiver katoen gedrenkt in zuivere bijenwas, dat vermengd is met (verpulverde) geneeskrachtige kruiden. Dit kruidenmengsel is samengesteld volgens het originele recept van de Hopi-indianen en bevat bestanddelen als: honingextract, etherisch extract van salie, hertshooi (st. janskruid) en kamille.

De oorkaarsen die tegenwoordig veel worden gebruikt worden gemaakt bij Biosun in Duitsland.

Nadat het mengsel van bijenwas en kruiden door het katoen is opgenomen wordt het katoen tot een cilinder gerold. Het resultaat is een rechte, holle kaars. De kaars is zo gerold, dat hij precies boven in de gehoorgang past en niet te diep in de gehoorgang geduwd kan worden. Binnen, onder in de holle kaars zit een speciale filter, die belet dat verbrandingsresten en bijenwas het oor in druppelen.

De behandeling

De behandeling wordt gestart met een gezicht en oormassage, waarbij de lymfen ook worden gestimuleerd.

Dit duurt ca. 15 min.

Hierna draait de te behandelen persoon op één zij. De kaars zal dan verticaal in het oor geplaatst worden.

De kaars steekt slechts een klein gedeelte in het oor.  Het merendeel van de kaars steekt uit het oor. De kaars wordt niet in zijn geheel opgebrand maar tot ca. 10 cm boven de gehooringang. Het punt waarop de kaars gedoofd wordt is op de kaars aangegeven door middel van een rode streep. Dus: is de rode streep eenmaal bereikt, dan wordt de kaars gedoofd.

Tijdens het branden van de oorkaars, hoort men een ruisend of knisperend geluid en voelt een weldadige warmte.

Wanneer één oor is gedaan dan zal er even worden gelegen op de rug. Na een paar minuten kan de andere oor behandeld worden. Wanneer deze klaar is dan weer terug op de rug even bijkomen en dan is de oorkaarsbehandeling afgerond.

Oorkaarsen werken lichaamszuiverend.

Alle, met het oor verbonden,  organen zoals buitenkant trommelvlies, middenoor en evenwichtsorgaan, worden door de warmtewerking beïnvloed.

Een lichte onderdruk (schouweffect) in de oorkaars en een trilling van de stijgende lucht te wijten aan de natuurlijke beweging van de vlam, geven een lichte massage van het trommelvlies. Dit brengt een intensief gevoel van aangename warmte teweeg en een “bevrijdend” aanvoelende drukregeling in oor-, voorhoofd- en bijholten gebied.

Deze lichamelijke prikkel wordt bijna onmiddelijk na het aanwenden beschreven als een weldadig gevoel, pijn- en drukverminderend, vooral in hoofd en oorgebied.

De lymfestroom en doorbloeding in het oor- en hoofdgebied worden door de warmte geactiveerd. Daardoor worden de acupunctuurpunten en reflexpunten in het oor geprikkeld en wordt het lichaam aangesproken op zijn zelfherstellend vermogen.

De oorkaarstherapie geeft een heerlijk ontspannen gevoel en wordt uitgevoerd op beide oren.

Indicaties

Oorkaarstherapie werkt effectief tegen o.a.

  • verstopte oren
  • te sterke oorsmeerproductie,
  • drukkend gevoel in hoofd en holtes en

Tevens geschikt voor keelpijn, beginnende verkoudheid, hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, stresssymptomen, aangezichtspijn en het “dicht slaan” van het oor.

Contra-indicaties

 De oorkaarstherapie mag niet toegepast worden wanneer er sprake is van het volgende:

  • doorboord of gescheurd trommelvlies (korter dan 2 jaar geleden bij kinderen, of 10 jaar geleden bij volwassenen)
  • acute buitenoorontsteking
  • epilepsie