Dadels

Dadels bestaan al sinds het jaar 6000 voor Christus. Aan het einde van de 18e eeuw werd de dadelpalm naar Amerika gebracht, waarna de populariteit van de vrucht toenam. De Medjool dadel, die oorspronkelijk uit Marokko komt, werd in 1927 geïntroduceerd in Amerika.

Tegenwoordig staat de dadel bekend als één van de meest zoete fruitsoorten. Het wordt daaromvaak gebruikt in bakproducten en als smaakmaker.

Doordat dadels veel worden gegeten en aan veel producten worden toegevoegd, is het belangrijk om te weten: zijn dadels gezond?

In dit artikel lees je de verschillende gezondheidsvoordelen van de dadel, zoals een bloeddrukverlagende werking, een bijdrage aan een gezonde zwangerschap en bevalling, een vermindering van het slechte cholesterol en een kleinere kans op kanker.

Waarom de dadel gezond is

Verbetert de hersenfunctie: Dadels zijn (net zoals bananen) rijk aan vitamine B6. Deze stof kan ervoor zorgen dat de hersenfunctie verbetert, waardoor je beter in staat bent om informatie op te slaan en op te halen wanneer je het nodig hebt [1,8].

Verlaagt het triglyceridengehalte: Triglyceriden zijn een soort vet in de bloedbaan. Volgens een onderzoek aan de Technion-Israel Institute of Technologykunnen dadels de hoeveelheid van deze vetsoort verminderen. Wanneer het triglyceridengehalte in het bloed gedaald is, heb je minder kans op een hartaanval, een beroerte of aderverkalking.

Een ander onderzoek, uitgevoerd door de Journal of Agricultural And Food Chemistry, heeft bevestigd dat dadels het triglyceridengehaltegehalte met 8 tot 15% kan verlagen [3].

Verhoogt je weerstand: Dadels zijn rijk aan vezels, welke je spijsvertering in optimale conditie houden. Een goede weerstand komt vanuit je spijsvertering, aangezien deze verantwoordelijk is voor het elimineren van schadelijke virussen en bacteriën.

Heeft een bloeddrukverlagende werking: Dadels zijn rijk aan magnesium en kalium. Voor beide mineralen is aangetoond dat deze kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk [1,4,5].

Magnesium is tevens belangrijk voor een optimale stofwisseling en helpt je om te ontspannen. Mensen die veel koffie of alcohol drinken of veel stress ervaren, verbruiken extra magnesium. Dadels kunnen je helpen om de magnesiumvoorraad op peil te houden.

Zorgt voor een gezonde zwangerschap en bevalling: Een onderzoek, uitgevoerd met 69 vrouwen, heeft aangetoond dat dadels positieve effecten kunnen hebben op de zwangerschap en bevalling [1,6].

Vermindert het slechte cholesterol: Een dadel bevat 1,6 gram vezels. Vezels kunnen zich aan het slechte cholesterol in het lichaam binden, om het zo uit het lichaam te krijgen. Het eten van dadels kan daarom een cholesterolverlagende werking hebben [3].

Kan bescherming bieden tegen kanker: Dadels bevatten veel vitamines en mineralen die de kans op kanker kunnen verkleinen. Vitamine A en K kunnen er namelijk voor zorgen dat de kans op mond- en longkanker minder wordt. Ook kan je door het eten van dadels beschermd worden tegen vrije radicalen die schade aan cellen kunnen veroorzaken. De kans op prostaat-, borst-, alvleesklier- en dikke darmkanker wordt zo ook een stuk kleiner [2].

Daarnaast kan het hoge vezelgehalte in dadels de kans op dikke darm- en endeldarmkanker verminderen [1,3].

Heeft een ontstekingsremmende werking: Doordat dadels rijk zijn aan magnesium kan het eten van deze fruitsoort bijdragen aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten, artritis (gewrichtspijn), alzheimer en nog veel meer gezondheidsklachten [1,7].

Ajwa dadels belemmeren kwaad, gif en (zwarte) magie .

Overgeleverd door Sad: Ik heb de Boodschapper van Allah  horen zeggen, “Wie 7 Ajwa dadels in de ochtend eet wordt op die dag niet getroffen door gif of magie.” [Saheeh al-Bukhaare (5445) (5768) (5769) (5779)] Verwijzend naar het eten van zeven Ajwa dadels, zei de boodschapper : “Hij zal door niets geschaad worden totdat hij de avond bereikt heeft.” [Sahih Muslim (2047)]

Madina dadels houden gif tegen

“Wie zeven dadels tussen de twee gebieden (het oosten en het westen van Madina) eet zodra hij wakker wordt elke ochtend, zal op die dag niet worden geschaad door vergif tot de avond (van die dag).” [Sahih Muslim (154) (2047)]

Dadels in iemands huis

De Profeet heeft gezegd: “O Aisha! In een huis waar er geen dadels zijn, daarvan zullen de bewoners honger krijgen. O Aisha! In een huis waar er geen dadels zijn, daarvan zullen de bewoners honger krijgen.” [Sahih Muslim (153), (2046)].

Ajwa dadels

Ajwa dadels uit Medina, ze behoren tot de beste dadels ter wereld, vol vitaminen en energie. De dadels hebben een reinigende werking op het lichaam en zijn aanbevolen door de Profeet vrede zij met hem om te gebruiken vooral als bescherming tegen sihr en giffen.

Ajwa dadels in de Soennah

Het is overgeleverd door Sa’d (moge ALLAH tevreden met hem zijn die zei:

Ik heb de Boodschapper van Allah horen zeggen, “Wie 7 Ajwa dadels in de ochtend eet wordt op die dag niet getroffen door gif of magie.
Saheeh Al-Bukhari nr 5445